Hlavná stránka » Aktuality a aktivity » Výsledkové listiny zo súťaží

Dátum: 19. 05. 2010

MAJSTROVSTVÁ EURÓPY V TAEKWON-DO ITF 2010 – PRE SLOVENSKO STRIEBRO A DVA BRONZI

Švédske mesto Skövde bolo v dňoch od 30. 4. do 2. 5. 2010 dejiskom 25. seniorských a 16. juniorských Majstrovstiev Európy v Taekwon-Do ITF, na ktorých sa zúčastnilo 481 športovcov z 29 európskych krajín.

Slovensko statočne a hrdo reprezentovalo 6 súťažiacich:

3 seniorky: Veronika Balážová (ŠK TKD GE-BAEK PREŠOV), Mária Janigová (ŠK TKD DRAKO SMOLENICE), Lenka Palaščáková (ŠK TKD GE-BAEK PREŠOV),

2 seniori: Damián Gabáni (ŠK TKD GE-BAEK PREŠOV), Tomáš Gajdoš (ŠK TKD GE-BAEK PREŠOV) a

1 junior: Marcel Petro (ŠK TKD GE-BAEK PREŠOV).

Výpravu viedol prezident SZTKD ITF: p. Ladislav Huňady a bojovalo sa pod taktovkou reprezentačnej trénerky PhDr. Martiny Lenhardtovej.

Tím reprezentácie SR vybojoval jednu striebornú a dve bronzové medaily.
Cenné kovy patria ženskej posádke.
O bronz sa postarali jednotlivkyne:
Veronika Balážová v súborných cvičeniach do 1. Danu,
Lenka Palaščáková v prerážacích technikách.

Titul VICEMAJSTERIEK EURÓPY sme doslova vyskákali v ženských tímových špeciálnych technikách. Striebro patrí Lenke Palaščákovej, Veronike Balážovej a Márii Janigovej, pričom na prvom mieste sa umiestnilo Poľsko, na druhom my na treťom Rusko z celkových 12 tímov.

Tomuto tímu sa darilo aj v prerážacích technikách kde sme obsadili nádherné 4. miesto z 12 tímov.

S súťaži jednotlivcov sa naši muži nenechali zahanbiť, podali veľmi pekné a kvalitné výkony.

Všetkým patrí veľká vďaka za obetavosť, húževnatosť, neskrotného ducha, bojovnosť a za preukázanie svojich kvalít v tom najlepšom svetle. Ich úroveň sa znásobuje a ich výkony dokazujú, že sú to ľudia na správnom mieste. Právom im patrí prináležitosť do Slovenskej reprezentácie.

1. DEŇ

Ako prvá nastúpila na tatami seniorka Veronika Balážová, ktorá bojovala v disciplíne súborné cvičenia do 1. Danu. Jej náročná príprava na šampionát nasvedčovala tomu, že Veronika tento rok zabojuje o cenné kovy. Vo veľmi dobrej fyzickej a psychickej kondícii porazila Škótku Harperovú aj Fínku Meinanderovú, čím si zaručila postup do semifinále. V semifinálovom kole predviedla opäť svoj 100% výkon, ktorý však nepresvedčil rozhodcov a do finále postúpila Španielka Llinaresová, ktorá v závere vyhrala celú kategóriu. Pre náš tím bola Nika favoritkou do finále. Jej počínanie bude neskôr sprístupnené aj v sekcii videá, budete si môcť utvoriť svoj vlastný názor. Pre Veroniku je to vytúžená medaila z jej obľúbenej disciplíny. 3. miesto s pomedzi 16 konkurentiek.

Súbežne s Nikou vystupoval na tatami senior Tomáš Gajdoš, ktorý súťažil v špeciálnych technikách. Tomek je minuloročný Vicemajster Európy v tejto disciplíne, preto sme od neho očakávali výkon, ktorým siahne na medaile. Viacero faktorov sa však spojilo v jeden celok a Tomáš neskákal tak ako ho všetci poznáme. V prvom rade sa pod jeho vystupovanie podpísala choroba, s ktorou bojoval tesne pred odletom a nakoniec sa pridružili aj faktory, vyplývajúce zo súťaže ako je štartovanie 1. v poradí, nerozhodnosť a nepripravenosť rozhodcov, opätovné premerávanie výšok na strojoch, opakovanie skákania a pod., čo rozladilo nielen Tomáša ale aj ďalších súťažiacich.

Neskôr sa na tatami špeciálnych techník presunula Veronika Balážová, ktorej skoky nevyšli podľa predstáv a podľa ukazovateľov vyplývajúcich z tréningovej prípravy. Azda ju rozladila istá bronzová medaila v súborných cvičeniach? Jej výkon rozhodne nebol koncentrovaný, keďže skočila poriadne vysoko avšak skorý odraz spôsobil minutie dosky... O to viac sa snažila v tíme, v ktorom bola jednou z hlavných článkov.

V daný deň bojoval aj náš jediný junior, ktorý sa prepracoval do reprezentácie: Marcel Petro. Marcel dokázal, že je s ním potrebné rátať nielen v športovom boji, kde je naším „žihadlom“, ale aj v súborných cvičeniach do 1. Danu, kde sa umiestnil z 38 súťažiacich na 9. – 16. mieste. Musíme ho za jeho výkon pochváliť, išlo o jeho premiéru na takomto veľkom šampionáte. Aj v jeho prípade sa preukázala kvalitná príprava a všetkým naokolo potvrdil, že Slovenský zväz Taekwon-Do ITF napreduje rýchlo a ide správnou cestou vo výučbe techník. V prvom kole mal Marcel voľný los, v druhom sa stretol s Poliakom Rydzom, nad ktorým vyhral a postúpil do ďalšieho súboja s Nórom G. Sandnesom, ktorému už nestačil.

2. DEŇ

Druhý deň sa niesol v duchu športových súbojov a prerážacích techník, kde sme mali „želiezka v ohni“ Damiána Gabániho, Tomáša Gajdoša, Marcela Petra a Lenku Palaščákovú.

Aj keď je nám dnes zrejmé, že chlapci nezískali pre Slovensko cenné kovy, bojovali ozaj bravúrne a dokázali „uhrať“ veľmi tesné výsledky. Máličko chýbalo Damiánovi Gabánimu, aby porazil domáceho švédskeho pretekára Patrika Carlstroma, niekoľko násobného medailistu z ME a z MS (hviezdu švédskej reprezentácie – viď plagát zo šampionátu). Pri fanúšikovskej mega priazni pre domáceho Patrika, Damián s ním dokázal remizovať. Nasledovalo 1 minútové predĺženie, kde sa však odzrkadlili Patrikove viac než 10 ročné reprezentačné skúsenosti. Nabodoval si hneď na začiatku a potom si udržiaval Damiána od tela. Bolo to naozaj tesné. Veľkú chválu si Damián však rozhodne zaslúži, nakoľko bojoval ako nikdy predtým, s veľkou rozvahou a prehľadom. Pre Patrika to bola ťažká skúška.

Marcel Petro viedol svoj zápas s Rusom Abduallevom. Je potrebné povedať, že prvé kolo nám nevyšlo podľa predstáv, prehrávali sme, no v druhom kole jednoznačne viedol Marcel, v závere došlo ku vzájomnému stretu pretekárov, z ktorého viac vyťažil Rus a tak sme s tesným skóre nepostúpili ďalej. Tu vnímame za alfu omegu Marcelovu menšiu aktivitu a väčšiu opatrnosť v prvom kole. Pekný zápas a dobrý Marcelov štart do budúcna. Svoje skúsenosti, ktoré nazbieral na tomto šampionáte, môže pretavovať už tento rok na Otvorenom Európskom pohári, ktorý bude v októbri v Bratislave.

Tomáš Gajdoš sa popasoval z Holanďanom Koolom. S ľútosťou však môžeme skonštatovať, že aj v tomto Tomášovom výkone sa prejavila únava, ktorá pretrvávala z nedávnej choroby a zápas kondične nezvládol. Je to samozrejme na škodu, pretože za normálnych okolností by Tomek zaručene vyhral. Je dobrý po technickej, fyzickej i psychickej stránke. Žiaľ aj o tom je šport.

V popoludňajších hodinách sme už netrpezlivo očakávali vystúpenie Lenky Palaščákovej v prerážacích technikách. Lenka nesklamala a s pomedzi 13 súperiek vybojovala zaslúžene tretie miesto. Dokázala, že aj napriek študijným povinnostiam v Bratislave (mimo domáceho klubu) je stále silnou športovkyňou. Lenka „dala“ 2 techniky z troch, čo ju posunulo do boja o cenné kovy spolu aj s Nemkou a maďarskou reprezentantkou, pretože všetky tri mali rovnako po 12 bodov. V ďalších bojoch (detaily si môžete pozrieť v priložených súboroch) prvenstvo suverénne získala Nemka Scheffelová, ktorá sa špecializuje výlučne iba na túto disciplínu. Druhé miesto patrilo Maďarke Muscyiovej a tretia bola naša Lenka. Tu je nevyhnutné povedať, že v týchto súbojoch o medaily sa dokladali špeciálne čierne dosky, ktoré sú v porovnaní s bielymi náročnejšie. Jedna čierna doska sa rovná 1,5 bielej.

3. DEŇ

V posledný súťažný deň prebiehajú tradične súťaže tímov.
Slovensko malo veľmi kvalitný ženský tím, ktorý súťažil v špeciálnych technikách a v prerážacích technikách. Svedčia o tom výsledky tímu: 2. miesto v špeciálnych technikách a 4. miesto v prerážacích technikách v konkurencii 12 tímov. Úspech tímu je spomínaný vyššie. Môžeme však k tomu dodať to, že celý deň nám poskytol veľkú paletu rôznych emócií, bolo to veľmi dramatické s fantastickým koncom a slzami šťastia. (odporúčame pozrieť priložený súbor) Celý deň sme čakali na spustenie disciplíny špeciálnych techník, ktorá sa odkladala a odkladala z organizačných dôvodov, baby sa rozcvičovali priebežne počas celého dňa. Trénerka však „cítila v kostiach“, že náš tím bude medailový a verila, že sa dievčatám zadarí v oboch disciplínach, v poslednú chvíľu zmenila po porade s prezidentom taktiku pre prerážacie techniky. Ukázalo sa, že bol to dobrý ťah, boli sme v hre o bronz. Celý tím reprezentácie bol naladený pozitívnou energiou, ktorá hnala dievčatá vpred. O bronzovú medailu sme súperili s troma ďalšími tímami, ale stopli nás spomínané čierne dosky, ktoré boli pre naše dievčatá nad sily. 4. miesto v „poweroch“ a túžba po medaile vyburcovali dievčatá pre super výkon v špeciálnych technikách. Všetky tri skákali na svoje maximum. Prvenstvo vyskákali Poľky, ktoré kopli všetky techniky. O druhé a tretie miesto sme súperili s Ruskami, Škótkami a Rumunkami. V tzv. rozskokoch alebo dodatočných skokoch, kde sa výšky zväčšujú min o 5 cm, boli našimi hlavnými hrdinkami Lenka Palaščáková a Veronika Balážová. Rozhodcovia losovali techniku a poradie krajín. Trénerke vyšli tajné priania a v prvom súboji sa vylosovala technika twimyo nopi apcha busigi, ktoré sa skáče do výšky. Tu sme mali Lenku Palaščákovú, ktorá bez problémov vykopne 225 cm. Prvá išla Ruska, ktorá je rastovo tak disponovaná, že bez väčšej námahy kopla, čo bolo potrebné. Druhá nastúpila Lenka, ktorá tiež splnila svoju úlohu na jednotku. Škótky a Rumunky neuspeli. My sme už vedeli, že medaila je istá, záležalo na lesku. Opäť ten istý scenár a losovanie techniky. Dnes mala trénerka dobrý deň, aj v druhom lose sa splnil jej sen o technike tw. Nomo jupchagi – kop prevádzaný do diaľky min 180 cm, pri ktorom sa nesmú pretrhnúť pásky a na konci je plastiková doska. Pre tento kop je najlepšie disponovaná Veronika Balážová, ktorá je naše „žihadielko“. Nika mala veľké bremeno na pleci – striebro alebo bronz. Prvé skákali Rusky, tie sa museli vzdať svojej 100% baby a na techniku nastúpila ďalšia z tímu. Ruska však pretrhla hneď prvú pásku, čo je samozrejme 0 bodov. Naša Balkiina, ako ju v tíme volajú nabudená, vyhecovaná celým tímom začala šprintom, po ktorom nasledoval vydarený, víťazný, rozhodujúci kop, po ktorom začalo šialenstvo, neskutočná radosť celého slovenského tímu, slzy šťastia. SME VICEMAJSTERKY EURÓPY. BRAVOOO. BRAVOO Lenka, Nika, Majka.

2 bronzové medaily a striebro vynieslo Slovákov na 19. miesto z 29 v celkovom poradí krajín v rámci seniorských kategórií.

Prezident Slovenského zväzu TKD ITF p. Ladislav Huňady a viceprezidentka zväzu p. Martina Lenhardtová sa zúčastnili počas šampionátu kongresu Európskej Taekwon-Do Federácie, na ktorom prezentovali slovenský projekt Otvoreného európskeho pohára, ktorý sa uskutoční v dňoch 21. – 24. 10. 2010 v Sibamac Aréne v Bratislave.

Na záver by som sa rada poďakovala reprezentantom za ich disciplinované a úspešné reprezentovanie SR na 25. seniorských a 16. juniorských Majstrovstvách Európy v Taekwon-Do ITF. Veľká vďaka patrí realizačnému tímu: p. Ladislavovi Huňadymu, p. Michalovi Holkovičovi, p. Petrovi Magdovi st., ďalej riaditeľom škôl ZŠ Prostejovská: PaedDr. Mariánovi Molčanovi, Spojenej škole Ľ. Podjavorinskej: Ing. Antonovi Muškovi, SPŠ Strojníckej: Ing. Mariánovi Viňanskému, rodičom a sponzorom, ďalej trénerom, ktorí pomáhali hlavnej trénerke s prípravou: p. Róbertovi Balážovi a p. Petrovi Magdovi ml. Vďaka patrí aj členom širšieho kádra a ďalším, ktorí boli nápomocní reprezentantom a hlavnej trénerke (p. Milan Poloha, p. František Novotný, p. Július Holkovič, p. Ján Goč a i.)

Špeciálna vďaka patrí MŠ SR za poskytnuté dotácie.

PhDr. Martina Lenhardtová, 3. Dan
Trénerka Slovenskej reprezentácie


Prvenstvo v Europe obhájili Poliaci

Prílohy

fotky/053/mini_001.jpg fotky/053/mini_002.jpg fotky/053/mini_003.jpg fotky/053/mini_004.jpg
fotky/053/mini_005.jpg fotky/053/mini_006.jpg fotky/053/mini_007.jpg fotky/053/mini_008.jpg
fotky/053/mini_009.jpg fotky/053/mini_010.jpg fotky/053/mini_011.jpg fotky/053/mini_012.jpg
fotky/053/mini_013.jpg fotky/053/mini_014.jpg fotky/053/mini_015.jpg fotky/053/mini_016.jpg
fotky/053/mini_017.jpg fotky/053/mini_018.jpg fotky/053/mini_019.jpg fotky/053/mini_020.jpg
fotky/053/mini_021.jpg fotky/053/mini_022.jpg fotky/053/mini_023.jpg fotky/053/mini_024.jpg

« Späť

26th Senior and 17th Junior European Taekwon-Do Championships

20. - 23.10.2011,
BRATISLAVA - SLOVAKIA

www.sztkd-itf.sk/euros2011/

TAEKWON-DO ITF EUROPEAN OPEN CUP 2010

EUROPEAN OPEN CUP 2010

21. - 24. 10. 2010, SIBAMAC ARENA, BRATISLAVA - SLOVAKIA

» General Info
» Výsledky
www.euopencup.sk

SLOVENSKÝ ZVÄZ TAEKWON-DO ITF ORGANIZÁTOR 13.JUNIORSKÝCH a 22.SENIORSKÝCH MAJSTROVSTIEV EURÓPY

27.-29. 4. 2007 POPRAD VYSOKÉ TATRY POPRAD ARENA

» Viac informácií

Štatistika návštevnosti

TOPlist